Informacja dla hodowców drobiu
Informacja dla hodowców drobiu
Hodowcy drobiu z Powiatu Wałeckiego
Informuję, że zgodnie z zaleceniami misji FVO (Food And Veterinary Office) dotyczącymi oceny realizacji programów zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach drobiu, która odbyła się w Polsce w dniach 16 - 25 października 2012 roku oraz w związku z faktem, że rozporządzenie Komisji WE nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 roku w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych Dz. U. L. 338 z 22.12.2005 roku z późn. zm.) wskazuje pałeczki Salmonella spp. jako kryterium bezpieczeństwa żywności w mięcie mielonym i surowych wyrobach z mięsa drobiowego, w drobiowym mięsie odkostnionym mechanicznie oraz w produktach z mięsa drobiowego, w ślad za pismem Głównego Lekarza Weterynarii, do obowiązku hodowcy należy wpisywanie do łańcucha żywnościowego dla drobiu, wyników dodatnich wszystkich stwierdzonych serotypów Salmonella, bez względu na fakt czy sąujęte czy nie w określonym programie zwalczania salmonelloz.
